10 Perkara Yang Merosakkan Otak

0
300

1. TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI

Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga, iaitu sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan. tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.

2. TERLEBIH MAKAN

Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan, menyebabkan kekurangan darah yang sampai ke otal. Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus.

3. MEROKOK

Asap rokok sangat berbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.

4. MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN

Gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. MENGHIDU UDARA YANG TERCEMAR

Otak merupakan pengguna osigen terbesar dalam udara dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat berbahaya.

6. TIDUR YANG BERLEBIHAN

Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya fikir seseorang.

7. TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA

Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.

8. KURANG BERIMAGINASI

Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasahkan otak kita. Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.

9. JARANG BERFIKIR

Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembab dan tidak aktif. Maka selalu berfikir akan melatih otak kita bekerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.

10. TIDAK MEMBACA AL-QURAN

Al-Quran merupakan kalimah-kalimah Allah SWT. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak. tidak membaca al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal.

 

SUMBER DR. FARHAN HADI MOHD TAIB

1,295 total views, 1 views today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here