8 TIPS JIMAT MENJELANG HARI RAYA AIDILFITRI

0
169

Dalam masa beberapa hari lagi, umat Islam akan menyambut ketibaan bulan Syawal, Hari Raya! Sejak 2 minggu lepas, masing-masing sibuk membuat persiapan untuk hari raya. Ada yang dah mula membeli-belah barang keperluan diri dan keluarga. Maklumlah masa tu wang gaji sudah masuk dan ada juga yang bernasib baik mendapat bonus daripada majikan. Apa lagi, shopping timeeee!!

Ada yang teruja membeli-belah sampai terlupa ‘dunia’. Sikap sebegini akan mendorong seseorang untuk terlebih belanja (overspend). Ini bukan sahaja sikap yang tidak sihat tetapi akan membebankan individu tersebut. Walaubagaimanapun sekiranya kita berjaya mengawal nafus dan berbelanja dengan bijak, insyaAllah preparation untuk menyambut hari raya tidak akan menjadi satu beban, baik sebelum atau selepas hari raya. Oh ye, langkah ini bukan sahaja untuk mereka yang menyambut Hari Raya Aidilfitri, tetapi juga untuk semua perayaan.

Jom kami kongsikan Tips Jimat Menjelang Hari Raya untuk persiapan menyambut hari raya Aidilfitri:

#1 Sediakan Bajet

Seperti rutin bulanan, sediakan juga bajet untuk perbelanjaan Hari Raya. Tambahkan sedikit peruntukan untuk perbelanjaan yang tidak dijangka (duit petrol balik kampung etc) semasa di hari raya. Perlu diingat, bajet perlulah realistik dan berbelanjalah mengikut bajet. Paling penting, pastikan perbelanjaan sepanjang Ramadan (buka puasa, juadah di bazar) dikawal dengan baik. Jika tidak, pasti akan menjejaskan bajet Hari Raya kau orang.

Tips Jimat Menjelang Hari Raya

#2 Sediakan Senarai Barang 

Sebelum anda melangkah keluar ke shopping mall, buat ‘checklist’ barang yang hendak dibeli. Checklist tu pun biarlah realistik juga. Checklist ini akan membantu anda untuk mengawal nafsu membeli, tahu mana satu ‘keperluan’ dan yang mana ‘kehendak’. Dengan segala bagai SALE dan diskaun kaw-kaw, kita lebih cenderung membeli mengikut nafsu. Paling penting, pastikan senarai barang yang diperlukan adalah dalam kemampuan kita dan mengikut bajet yang telah disediakan terlebih awal.

#3 Be a Smart Shopper

Jangan mudah terpedaya dengan ‘tawaran’ yang kononnya hebat. Seorang pembeli yang bijak akan memeriksa terlebih dahulu barangan yang diperlukan untuk 2,3 kedai. Anda juga boleh membuat perbandingan harga melalui internet. Paling penting, membeli barangan dengan harga murah bukan bermakna boleh berbelanja melebihi bajet! Haru nanti..

#4 Tidak Semua Barang Perlukan Yang Baru

Menyambut hari raya setahun sekali, bukan bermakna setiap benda di dalam rumah perlu ditukar baru. Dekorasi hiasan rumah boleh juga di’recylcle’ atau diubah posisi untuk kelihatan lebih segar. Sama juga untuk keperluan lain seperti perabot, pakaian etc, selagi boleh pakai dan nampak elok, apa salahnya kita guna hingga lebam..haha

#5 CASH vs CREDIT

Perlu diingatkan, berbelanjalah mengikut kemampuan kita. Pendek kata, sebanyak mana ada tunai (cash) di tangan kita, itulah kemampuan kita. Elakkan berhutang atau menggunakan kemudahan kad kredit kerana ini pasti akan membebankan hidup selepas hari raya. Stick on your budget gais! Tetapi jika terpaksa, pastikan jumlah yang digunakan mampu dibayar mengikut masa yang ditetapkan.

#6 Rancang Perjalanan Balik Kampung

Rancang perjalanan balik kampung kau orang terlebih awal. Jika memandu kereta, pastikan kereta berada dalam keadaan tip-top. Servis mana yang patut terlebih dahulu. Jika balik kampung menggunakan kapal terbang, belilah tiket terlebih awal untuk mengelakkan harga yang tak masuk akal di saat-saat akhir. Lagi best sekiranya pembelian tiket kapal terbang dibuat menggunakan platform yang boleh bagi rebat atau penjimatan hebat seperti di Shopback.

#7 Asingkan Perbelanjaan Bulanan dan Bayar Bil Utilies Lebih Awal

Pastikan duit perbelanjaan bulanan (barang dapur/bil etc) diasingkan terlebih dahulu sebelum bajet untuk hari raya diadakan. Duit perbelanjaan bulanan tidak sepatutnya dicampur aduk dengan perbelanjaan persediaan sebelum hari raya dan juga semasa hari raya. Dengan langkah bijak sebegini, konfem masalah ‘lari bajet’ selepas hari raya dapat dielakkan.

#8 Jangan Lupa Menabung

Walaupun perbelanjaan hari raya hanyalah sekali je dalam setahun, tetapi ‘simpanan bulanan’ tidak harus diabaikan. Seperti saranan 10% daripada pendapatan bulanan sangat digalakan untuk dijadikan simpanan. Lagi bagus sekiranya simpanan ini dilaburkan di dalam instrumen-instrumen pelaburan yang berpotensi memberi pulangan lebih seperti Unit Trust, ASB etc. Sikap sebegini akan membantu kau anda untuk persediaan hari raya pada tahun hadapan sekaligus memberi ketenangan minda. Ye la kan, duit yang dilabur pada hari ini akan bertambah dan bolehlah digunakan untuk perbelanjaan tahun depan.

Tips Jimat Menjelang Hari Raya

Jika direnung kembali, baju baru, kereta baru, langsir baru bukanlah perkara wajib untuk menyambut hari lebaran ini. Kehadiran keluarga di sisi adalah makna yang sebenar. Tiada kebahagian menyambut hari raya tanpa keluarga.

Kami harap 8 tips jimat aidilfitri ini sedikit sebanyak membantu anda dalam membuat persiapan hari raya pada tahun ini.

 

901 total views, 1 views today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here