Kronologi Terkini Pencemaran Kimia Di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang

0
197

KUALA LUMPUR: Berikut adalah kronologi perkembangan terkini kejadian pencemaran sisa bahan kimia yang menjejaskan kesihatan lebih 2,000 orang awam dan menyebabkan 111 sekolah di Pasir Gudang diarah ditutup dipercayai susulan pembuangan sisa toksik di Sungai Kim Kim, pada 7 Mac.

* 13 Mac:  Semua 111 sekolah di daerah Pasir Gudang diarah tutup.

– Sejumlah 947 orang dirawat dengan sembilan daripadanya di Unit Rawatan Rapi (ICU) HSI. Seramai 166 orang dirawat di HSI.

– Kerajaan negeri meluluskan peruntukan kecemasan sebanyak RM6.4 juta sebagai bantuan segera untuk menjalankan kerja-kerja pembersihan dan kepada mangsa dan keluarga serta kakitangan keselamatan yang terdedah dengan bahaya pencemaran itu.

– Tiga orang termasuk dua pemilik kilang ditahan.

14 Mac: Sehingga 12 tengah hari, seramai 2,775 orang awam telah menerima rawatan, tujuh dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

– 92 tadika dan taska di kawasan terjejas juga ditutup bagi mengelakkan peningkatan jumlah mangsa.

– 51 laporan polis diterima berhubung kes pencemaran bahan kimia.

–  Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkenan mengurniakan sumbangan berjumlah RM1 juta bagi memperhebatkan operasi menyelamat, merawat serta mencegah pencemaran bahan kimia di Pasir Gudang.

–  Keputusan analisis ke atas sampel yang diambil JAS dari Sungai Kim Kim menunjukkan kesemuanya mengandungi pelarut organik Benzene, Toulene, Xylene, Ethylbenzene dan D-Limonene.

– Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim mendapatkan bantuan daripada tentera dan Petronas untuk menghantar sumber mereka daripada segi jentera, alat dan pakar untuk membantu menangani krisis itu.

– Sebilangan penduduk di Pasir Gudang mula mengambil inisiatif meninggalkan kediaman mereka buat sementara.

– Dewan Rakyat membahaskan usul tergempar isu pencemaran bahan kimia di Pasir Gudang pada 4.30 petang.

– Tim Tinjau Chemical Biological, Radiological and Nuclear (CBRN)  dan Tim Casualty Evacuation Unit Angkatan Tentera Malaysia (ATM) digerakkan ke kawasan terjejas untuk mengesan, mengenalpasti dan menyahkan sisa kimia itu.

– Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail melawat mangsa di hospital.

– Dr Mahathir menegaskan tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat bencana memandangkan situasi pencemaran ekoran pembuangan sisa kimia di Sungai Kim Kim masih terkawal.

Sumber : www.astroawani.com

1,094 total views, 2 views today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here