Bolehkah Fasakh Kerana Suami Menghidap HIV

0
161

Perkahwinan adalah suatu yang disyariatkan untuk merealisasikan kasih-sayang di antara lelaki dan perempuan. Ia bukan sahaja untuk kebahagiaan satu pihak iaitu pihak lelaki sahaja, namun Islam sesekali tidak melupakan hak wanita untuk menikmati kebahagiaan dalam perkahwinan. Ini bertepatan dengan firman Allah SWT di dalam al-Quran :

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Maksudnya: Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.

(Surah al-Rum: 21)

Maka, jelaslah perkahwinan itu bukan sahaja untuk memberi kebahagiaan kepada satu pihak sahaja seperti mana yang disebutkan dalam ayat di atas. Begitu juga sekiranya kita melihat hukum asal bagi pernikahan yang terbahagi kepada beberapa hukum, yang antaranya adalah makruh untuk berkahwin sekiranya akan membawa kepada mafsadah atau keburukan kepada pasangan seperti mempunyai penyakit, keuzuran atau lanjut usia. Lihat kitab al-Mu’tamad (4/18).

Maka disebabkan hal ini, untuk orang lelaki dan perempuan yang sudah melangsungkan perkahwinan, Islam memberikan jalan keluar apabila berlaku sesuatu yang tidak diduga.

Sebelum kita membincangkan hukum bagi soalan di atas, perlu untuk kita fahami terlebih dahulu beberapa persoalan penting berkenaan fasakhFasakh adalah jalan keluar daripada pernikahan apabila terdapat aib-aib yang telah ditentukan syarak, dan ia memberi kesan kepada tujuan pernikahan itu. Antaranya ialah aib-aib yang menyebabkan terhalang untuk istimta’ atau “berseronok” di antara suami dan isteri.

Secara asasnya, para fuqaha’ telah menyenaraikan beberapa aib-aib yang dibolehkan untuk membawa kepada tuntutan fasakh. Antaranya:

وَعُيُوبُ النِّكَاحِ سَبْعَةٌ وَهِيَ الجُنُونُ وَالجُذَامُ وَالبَرَصُ وَالرَّتْقُ وَالقَرْنُ وَالعُنَّةُ وَالجُبُّ

Maksudnya: Aib-aib dalam pernikahan itu ada tujuh, iaitu gila, kusta, sopak, faraj tersumbat dengan daging, faraj terhalang dengan tulang, zakar tidak boleh membesar, hasyafah terpotong, Lihat al-Mu’tamad (4/96).

Dalam perbahasan ini Dr. Muhammad al-Zuhaili menyebutkan secara jelas lagi terang bahawa:

وَيُقَاسُ عَلَيْهَا الأمرض المُعَدِّيَةُ وَالمُنَفِّرَةُ كَمَرَضِ نَقْصِ المَنَاعَةِ المُكْتَسَبِ (الإِيدِزْ) وَغَيْرَهُ, لفوات الاِسْتِمْتَاعُ المَقْصُودُ مِنْ النِّكَاحِ

Maksudnya: Diqiyaskan ke atas hal-hal ini penyakit-penyakit berjangkit dan merebak seperti penyakit HIV/AIDS, dan lain-lain, kerana menghilangkan keseronokan dari maksud pernikahan. Lihat al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafi’e(4/96).

Hal ini turut disebutkan di dalam al-Majmu’:

وَالقِيَاسُ أَنَّ كُلَّ عَيْبٍ يُنْفِرُ أَحَدَ الزَّوْجَيْنِ مِنْهُ وَلَا يُحَصِّلُ بِهِ مَقْصُودَ النِّكَاحُ مِنْ المَوَدَّةِ وَالرَّحْمَةِ يُوجِبُ الخِيَارَ

Maksudnya: Dan diqiyaskan bahawa setiap aib yang menimpa salah seorang dari pasangan sehingga tidak tercapai kerananya tujuan pernikahan untuk mencapai mawaddah dan kasih sayang, maka wajib khiyar. Lihat al-Majmu’ (16/271).

 

Kesimpulan

Berdasarkan nas dan penghujahan di atas, apabila suami terkena penyakit HIV/AIDS selepas pernikahan, maka boleh untuk perempuan menuntut fasakh kerana ia adalah hak bagi isteri untuk keluar daripada perkahwinan. Hal ini seperti yang disebutkan dalam perbincangan di atas, bahawa apabila telah terkena penyakit yang menghalang hubungan suami isteri, maka sudah hilanglah salah satu daripada tujuan pernikahan yang menghalalkan hubungan ranjang lelaki dan perempuan. Maka, tidaklah menjadi kesalahan kepada yang bertanya dan mereka di luar sana yang mempunyai masalah yang sama untuk menuntut fasakh.

Semoga Allah SWT memberikan kita hidayah dalam memahami dan mempraktikkan syariat-Nya.

 

Sumber : Mufti Wilayah Persekutuan

1,017 total views, 1 views today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here