Hukum Merokok Di Dalam Tandas

0
262

 

Terdapat sesetengah lelaki ketika membuang air besar di dalam tandas, mereka juga merokok. Bagaimana cara untuk kita mengelakkan diri kita dari melakukan perkara-perkara yang tidak baik di dalam tandas seperti merokok dan lain-lain?

Pertama, ditekankan di sini, hukum merokok itu adalah haram.

Justeru, hukum menghisap rokok walaupun dimana sahaja kita berada, di dalam tandas ataupun diluar pada tandas hukumnya tetap haram.

 

Kedua, adab-adab berkaitan tandas.

Nabi SAW telah mengajarkan kepada kita adab-adab yang berkaitan dengan tandas. Antaranya membaca doa sebelum memasuki tandas. Ini sepertimana yang diriwayatkan daripada Anas Bin Malik R.A katanya, Nabi SAW akan membacakan doa:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ

Maksudnya“Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada syaitan jantan dan syaitan betina.”

Riwayat al-Bukhari (6322) dan Muslim (375)

Menurut al-Khattabi, al-Khubuth (الْخُبث) ialah perkataan jamak (bilangan ramai) kepada kata al-khabith (خَبِيث) yang bermakna jin lelaki. Manakala al-khaba’ith (الْخَبَائِث) pula adalah perkataan jamak kepada al-khabithah (خبيثة) yang bermaksud jin perempuan. (Lihat Fath al-Bari, 1/243)

Berdasarkan hadis di atas, kita disuruh untuk berlindung dengan Allah SWT setiap kali hendak memasuki tandas. Ulama telah menyatakan bahawa, antara sebab utama kita dianjurkan untuk meminta perlindungan kepada Allah SWT ketika memasuki tandas adalah agar kita terlindung daripada syaitan-syaitan yang mendiami tempat-tempat najis dan tempat-tempat terbukanya aurat. Perkara ini adalah sabit dari hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Arqam R.A, Nabi SAW telah bersabda:

إِنَّ هَذِهِ الْحُشُوشَ مُحْتَضَرَةٌ فَإِذَا أَتَى أَحَدُكُمُ الْخَلاَءَ فَلْيَقُلْ أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ

Maksudnya“Sesungguhnya tempat membuang hajat didiami oleh syaitan, jika salah seorang di antara kalian ingin memasuki tandas, maka ucapkanlah: أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ”.

Riwayat Abu Daud (6) Ibn Majah (296)
dan al-Nasa’ie (9903)

Ini menunjukkan supaya kita tidak berlama-lamaan dalam tandas. Dengan merokok, maka ia akan menambahkan lagi agenda untuk berlamaan dan berkhayalan.

Begitu juga, ketika keluar dari tandas, kita diajarkan untuk membacakan doa:

غُفْرَانَكَ رَبَّنَا الحَمْدُ للهِ الَّذِي اَذْهَبُ عَنِّي الأَذَى وَعَافَانِي الْحَمْدُ للهِ الَّذِي أَذَاقَنِي لَذَّتَهُ وَأَبْقَى فِي قُوَّتِهِ وَدَفْعِ عَنِّي أَذَاهُ

Maksudnya“Kami mengharap keampunan-Mu. Segala puji bagi Allah SWT yang menghilangkan perkara yang menyakitkan daripadaku dan menyihatkan diriku. Segala puji bagi Allah SWT yang telah merasakan kelazatan-Nya dan mengekalkan kekuatan-Nya kepadaku serta menolak gangguannya daripada aku.”

Riwayat Abu Daud (30), al-Tirmizi (7)
dan Ibn Majah (301).

Selain itu, kita juga dianjurkan untuk mengetahui adab-adab di dalam tandas seperti:

  • Membaca doa sebelum masuk tandas
  • Masuk dengan kaki kiri dan keluar dengan kaki kanan
  • Menutup kepala
  • Memakai selipar
  • Tidak berlama-lama di dalam tandas
  • Jangan menyanyi di dalam tandas
  • Tidak makan dan minum
  • Membaca doa keluar tandas (Lihat al-Fiqh al-Manhaji, 1/201)

 

Kesimpulan

Sebagai kesimpulan, sekali lagi ditegaskan, jauhilah merokok kerana tiada padanya kecuali mudarat semata-mata.

Begitu juga, kita hendaklah mengamalkan adab-adab berkaitan tandas iaitu sebelum, semasa dan selepas memasukinya sepertimana yang telah diajar oleh Baginda Nabi SAW. Menjadi keperluan kepada kita untuk sentiasa memohon pertolongan dan perlindungan kepada Allah SWT sebagaimana sabit dalam hadis-hadis Nabi SAW.

Akhir sekali, semoga Allah SWT memberi kita taufik dan hidayah terhadap apa jua perkara yang kita lakukan dalam kehidupan kita. Amin.

Sumber : Mufti Wilayah Persekutuan

1,400 total views, 2 views today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here