Hukum Lelaki Memakai Emas Putih

0
436

Soalan:
Apakah hukum seorang lelaki memakai cincin emas putih? Adakah hukumnya sama dengan emas kuning yang biasa?

Jawapan:
Memakai cincin emas bagi lelaki bahkan pengharamannya jelas melalui hadis Nabi SAW. Daripada Abu Hurairah RA:

أنَّهُ نَهَى عَنْ خَاتَمِ الذَّهَبِ
Sesungguhnya Nabi SAW melarang (lelaki) dari memakai cincin emas. [Riwayat Muslim (2089)]

Berkenaan dengan hukum lelaki memakai emas putih, maka ada sedikit perincian yang perlu dilakukan.

  • Emas putih merupakan satu bahan yang terhasil daripada campuran dua unsur logam iaitu emas dengan salah satu logam putih (white metal) iaitu nikel, manganese dan palladium.
  • Formulasi yang biasa digunakan dalam menghasilkan emas putih ialah campuran emas kuning dan dialoikan dengan nikel, dengan nisbah 90% emas dan 10% nikel.
  • Asalnya, tidak ada satu bahan yang dinamakan emas putih, yang ada hanyalah satu campuran antara emas dan bahan logam yang lain yang membentuk emas yang telah berubah warnanya dan tidak lagi berwarna kekuningan.

Maka hukum lelaki memakai emas putih ini yang disaluti dengan platinum, atau dicampur dengan bahan seperti zink, perak dan tembaga, maka hukumnya adalah haram. Adapun jika yang dimaksud emas putih adalah platinum, maka tidak mengapa bagi lelaki untuk memakainya kerana ia tidak mempunyai unsur emas.

Hal ini berdasarkan kaedah:

إذا اجتَمَع الحلالُ والحرامُ غُلِّبَ الحرام
Apabila berkumpul perkara halal dan haram maka perkara haram akan lebih menguasai. [Rujuk Al-Asybah wa al-Nazair oleh al-Imam al-Suyuti Rahimahullah hal. 105]

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-52 yang bersidang pada 1 Julai 2002 juga telah membincangkan Hukum Lelaki Memakai Emas Putih, dan Muzakarah telah memutuskan bahawa haram memakai emas putih ke atas golongan lelaki.

Begitu juga ahli Fatwa Lajnah al-Da’imah Arab Saudi juga telah memfatwakan pengharaman cincin emas putih ke atas lelaki. [Rujuk Fatwa Al-Lajnah al-Da’imah, nombor fatwa 21867, 24/67]

Wallahu a’lam.

+ Mufti Wilayah Persekutuan

2,289 total views, 1 views today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here