KEADAAN paras air yang naik mencecah 5.6 meter terkawal di Jeti Awam Bagan Hailam, Jalan Foreshore, Pelabuhan Klang berikutan fenomena air pasang besar. – Foto Faiz Anuar

KLANG: Fenomena air pasang besar yang berlaku awal hari ini tidak menyebabkan banjir di daerah ini mahupun menjejaskan kawasan pantai di Selangor.

Ketua Bomba dan Penyelamat Zon Klang, Samsol Maarif Saibani berkata, bagaimanapun hujan lebat semalam menyebabkan kejadian banjir kilat di Kampung Delek Kiri, Kampung Delek Kanan dan Kampung Delek Baru yang turut menyaksikan 11 mangsa daripada tiga keluarga dipindahkan ke Dewan Orang Ramai Telok Pulai, Klang.

“Benteng kepada pesisir pantai kukuh dan berada dalam keadaan baik selain tiada rebakan berskala besar di daerah Klang.

“Fenomena air pasang hari ini tidak mengakibatkan sebarang kawasan dilanda banjir di Klang setakat ini,” katanya ketika ditemui pemberita di Jeti Sungai keramat, di sini hari ini.

Beliau berkata kemuncak air pasang di pesisiran pantai negeri Selangor setinggi 5.6 meter dicatatkan pada 6.39 pagi tadi namun ketinggian ban pada enam meter menghalang limpahan air tersebut.

“Kita jangka paras air turun kepada 5.2 meter pada 6.57 petang nanti,” katanya.

Samsol Maarif juga berkata, kincir air di Jeti Sungai Keramat di Kampung Batu 4, Klang mampu menahan air laut daripada melimpahi kampung berhampiran.

Sebanyak 10 lokasi dikenal pasti berisiko dilanda banjir akibat fenomena air pasang besar di Klang bermula dari sempadan Kuala Selangor hingga ke sempadan Kuala Langat iaitu Pangkalan Tok Muda, ban Sementa, ban Sungai Keramat Batu 5, Kapar; Jalan Pandamaran, Taman Selat Damai, Pelabuhan Klang, Jeti Nelayan Kampung Perepat, Pulau Ketam, Telok Gong dan ban Sungai Serdang.

Sementara itu, daerah Klang, Kuala Langat, Sepang, Kuala Selangor dan Sabak Bernam diletakkan dalam keadaan persediaan peringkat tinggi kerana berisiko tinggi dilanda banjir sekiranya berlaku angin kencang dan hujan lebat.

Smart Selangor Command Centre dalam satu kenyataan, berkata sehingga 2 pagi tadi, sebanyak 17 keluarga merangkumi 59 mangsa ribut dan banjir kilat di Klang, Hulu Langat dan Kuala Langat dipindahkan ke empat pusat pemindahan sementara. – BERNAMA

1,209 total views, 1 views today

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here